Wat zijn cryptocurrencies?

Solana

Met Bitcoin, Ethereum en andere cryptocurrencies slaan we een nieuwe weg in op het gebied van beleggen, bankieren en geld gebruiken. Deze beginnershandleiding vertelt je er meer over. Kortom, cryptocurrencies zijn meestal gedecentraliseerd digitaal geld dat is gemaakt om op internet te worden gebruikt. De eerste cryptocurrency, Bitcoin, werd gelanceerd in 2008 en het blijft verreweg de grootste, meest invloedrijke en bekende cryptocurrency. In het afgelopen decennium zijn Bitcoin en andere cryptocurrencies zoals Ethereum geƫvolueerd naar digitale alternatieven voor door de overheid uitgegeven geld. Dat kun je bijvoorbeeld wel zien aan de Ethereum koers euro.

  • Vanuit het perspectief van marktkapitalisatie zijn de meest populaire cryptocurrencies bitcoin, ethereum, bitcoin cash en litecoin. Andere bekende cryptocurrencies zijn Tezos, EOS en ZCash. Sommige hiervan zijn vergelijkbaar met Bitcoin. Anderen vertrouwen op andere technologieĆ«n of kunnen dankzij nieuwe functies meer dan alleen activa overdragen.
  • Met cryptocurrencies kunnen activa online worden overgedragen zonder tussenkomst van een tussenpersoon zoals een bank of betalingssysteem. Op deze manier kunnen activa over de hele wereld worden overgedragen, praktisch in realtime, de klok rond en tegen lage kosten.
  • Cryptocurrencies worden gewoonlijk niet uitgegeven of gecontroleerd door overheden of andere centrale autoriteiten. Ze worden beheerd door peer-to-peer computernetwerken met behulp van gratis open-source software. Iedereen die mee wil doen kan in principe meedoen.
  • Wie of wat garandeert de veiligheid van cryptocurrencies als er geen banken of overheidsinstanties achter zitten? Cryptocurrencies zijn veilig omdat alle transacties worden geverifieerd met behulp van een technologie die blockchain wordt genoemd.
  • De blockchain van een cryptocurrency is vergelijkbaar met de balans of grootboek van een bank. Elke valuta heeft zijn eigen blockchain. Het is een continu, constant opnieuw onderzocht register dat elke afzonderlijke transactie registreert die met die valuta is gemaakt.
  • In tegenstelling tot het grootboek van een bank, wordt de cryptocurrency-blockchain verdeeld onder alle deelnemers aan het digitale valutanetwerk
  • Geen enkel bedrijf, land of derde partij controleert dit netwerk en iedereen kan er deel van uitmaken. Een blockchain is een baanbrekende technologie die pas sinds kort beschikbaar is en het resultaat is van tientallen jaren innovatie in informatica en wiskunde.
Wat zijn cryptocurrencies?
Schuiven naar boven