Sport fysiotherapie

Fysio

Sportfysiotherapie is een specialisatie van klassieke fysiotherapie. Waar fysiotherapie over het algemeen zeer breed wordt toegepast en varieert van klachten als rugpijn, longaandoeningen, hartaanvallen of chronische aandoeningen van het zenuwstelsel, richt sportfysiotherapie zich specifiek op het bewegingsapparaat (bijvoorbeeld spieren, gewrichtsbanden, pezen).

Informatie over sportfysiotherapie

Hierbij moet worden vermeld dat dit ook onderdeel is van de normale fysiotherapie en dat sportfysiotherapie slechts een uitbreiding en specialisatie is, die primair gericht is op (wedstrijd)sporters. Sportfysiotherapie integreert niet alleen klassieke fysiotherapie (voorheen ook wel fysiotherapie genoemd) maar ook werk uit de sportwetenschap en sportgeneeskunde en is onderdeel van een professionaliseringsproces in de sport.

Bij sportfysiotherapie gaat het dus niet alleen om herstel en het voorkomen van blessures, maar ook om het optimaliseren van de training en het verhogen van de prestaties. Snellere regeneratie kan ook deel uitmaken van de taak.

Voor wie is sportfysiotherapie geschikt?

Sportfysiotherapie richt zich primair op wedstrijdsporters en prestatiegerichte hobbysporters. De ondersteuning van sporters en teams is de kerncompetentie van sportfysiotherapie. Hierbij staan ​​de therapeuten in nauw contact met het coachingsteam en het medisch zorgteam, zodat ze onderdeel zijn van een multiprofessioneel zorgteam dat in de huidige sport (bijvoorbeeld voetbal) gebruikelijk is.

Wat wordt er gedaan tijdens sportfysiotherapie?

Naast de klassieke fysiotherapeutische taken zoals manuele therapie (o.a. massages) of coördinatie- en versterkingsoefeningen in een praktijk of ziekenhuis, werkt sportfysiotherapie ook actief met de sporters samen in en aan hun training of biedt ondersteuning tijdens wedstrijden. Trainingsmethoden worden geoptimaliseerd en er wordt getracht de regeneratie te bevorderen. Hier zijn verschillende maatregelen voor, maar persoonlijk contact, observatie en levendige uitwisseling vormen altijd de basis van de behandeling.

Wat kost sportfysiotherapie?

De kosten van sport fysio kunnen variëren. Als het niet puur fysiotherapie is na een blessure of operatie met het oog op herstel, wordt het meestal niet vergoed door de zorgverzekering. Als er een duidelijke gezondheidsreden is, wordt fysiotherapie voorgeschreven door een arts en dus ook regelmatig betaald door de zorgverzekering. Aangezien het doel van sportfysiotherapie niet alleen is om blessures te herstellen en te voorkomen, maar ook om optimalisatie en prestatieverbetering te ondersteunen, moeten dergelijke diensten particulier worden betaald.

Sport fysiotherapie
Schuiven naar boven