Reliëf stempel

Stempel

De reliëfstempels zijn bijzondere stempels waarvan de stempelplaat vaak met de hand wordt gemaakt door een graveur. In tegenstelling tot conventionele postzegels, waar alleen een kleuropdruk wordt gemaakt op papier, textiel of andere materialen, lijken motieven, belettering en dergelijke aangebracht met een reliëfstempel subliem.

Met reliëfstempels kan het te ciseleren motief zowel van onder als van boven worden aangebracht. Gelijktijdig dubbelzijdig printen – zoals bijvoorbeeld bij munten het geval is – is ook mogelijk. Er zijn zowel elektrische als handbediende reliëfstempels beschikbaar. Een ondersoort hiervan is de embossingtang, deze is handmatig te bedienen en bijvoorbeeld geschikt voor het embosseren van lakzegels, voor het verfraaien van lettervormen en dergelijke. Embossing matrijzen zijn meestal gemaakt van messing, magnesium of zink. De dikte van de reliëfplaat is meestal 7 mm. Messing heeft de voorkeur boven andere metalen omdat het, ondanks zijn hardheid, beter kneedbaar is. Het stempelmotief wordt meestal aangebracht door een graveur die gebruik maakt van een graveer- en freesmachine. De motieven en belettering kunnen ook geëtst worden, al is dit wat lastiger.

Als u een blinddrukstempel wilt gebruiken, dient u de betreffende productbeschrijving aandachtig te lezen. Meestal staat hier ook vermeld voor welke grammages de zegels maximaal geschikt zijn. Zo is de Trodat Ideal embossingtang met een diameter van 4,1 centimeter geschikt voor papierdiktes tot 100 gram. In tegenstelling tot conventionele stempels hebben embossingtangen of reliëfstempels geen inkt nodig. De gewenste belettering en motief worden alleen door middel van druk geaccentueerd.

Zoals eerder vermeld, is voor deze stempels geen stempelinkt nodig. De belettering of het motief wordt uit het papier of ander materiaal gesneden door op de hendel van de tang of stempel te drukken. De meeste reliëfstempels worden met de hand gemaakt, hier werkt een graveur het bijbehorende motief uit de stempelplaat. Hiervoor kan hij gebruik maken van verschillende mogelijkheden (graveren, etsen, frezen).

Embossingstempels en tangen zijn veel zwaarder dan conventionele stempels. Tegelijkertijd zorgt het grotere gewicht ervoor dat het motief niet zo snel wegglijdt en dat de stempel ook zeer goed bestand is tegen de hogere druk. Van een embossing stempel heb je jarenlang plezier. En als het motief niet meer up-to-date is, kun je het natuurlijk laten omruilen voor een ander.

Embossing-stempels kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt om belangrijke documenten, privébrieven, maar ook certificaten, etc. te versieren. Ze zijn ook geschikt voor boekdruk en bedrukking op leer en andere vaste materialen. Notarissen gebruiken reliëfstempels – die het officiële zegel als motief bevatten – om bijvoorbeeld belangrijke documenten met was te verzegelen.

De zogenaamde goudstempels zijn een subtype van reliëfstempels.Hier wordt het te stempelen oppervlak verwarmd, bedekt met goudfolie en vervolgens wordt de afdruk gemaakt – bijvoorbeeld op leren boekruggen, maar ook op rouwlinten en kransen.

Reliëf stempel
Schuiven naar boven