Kan een smartwatch de smartphone vervangen?

Watch en telefoon

Dankzij multi-device, dus hun eigen simkaart, werken de Apple Watch Series en de Huawei Watch autonoom. Je hoeft niet constant verbonden te zijn met je smartphone zoals andere smartwatches. Maar is een smartwatch klaar om de smartphone in het dagelijks leven te vervangen?

Als ik dit seizoen voor het eerst het zwembad bezoek, merk ik dat deze zomer anders zal zijn dan de zomers van de afgelopen jaren. Voortdurend je mobiele telefoon checken is verleden tijd dankzij de smartwatch om je pols! Waar eerdere smartwatch-modellen slechts een beperkte uitbreiding van de smartphone waren, zijn de Apple Watch Series vanaf model 3 en de Huawei Watch vanaf model 2 ook te gebruiken als stand-alone toestel om mee te bellen, surfen, chatten en nog veel meer.

Multi-device maakt dit mogelijk. Met deze technologie zit de hoofdsimkaart nog steeds in de telefoon, maar andere apparaten kunnen ook worden uitgerust met een extra simkaart (een ingebouwde simkaart, virtuele simkaart of een fysieke simkaart) die hetzelfde mobiele nummer is. Hoe bewijzen deze autonome horloges zichzelf als vervanging voor smartphones? We hebben de Apple Watch Series 3 en de Huawei Watch 2 een week lang getest en de smartphone thuisgelaten.

Volledig vrijstaand

Het kost moeite om met een lege achterzak het huis uit te gaan. De iPhone blijft waar hij is, in plaats daarvan moet de Apple Watch alle taken overnemen die de mobiele telefoon anders zou doen. Een blik op de weer-app voorspelt mooi weer, en in de dienstregeling-app zoek ik de trein op die over een kwartier perron 5 verlaat. Op dagen dat ik met de trein naar mijn werk ga, koop ik meestal onderweg een kaartje met mijn smartphone. Maar dat werkt niet met de klok: noch met de SBB-app, noch met de app van de plaatselijke vervoersvereniging kun je een kaartje kopen met alleen je smartwatch. Dat is wat het betekent om een ​​kaartje aan de automaat te kopen.

Online nieuws lezen werkt best goed in de trein. Apps van media zoals “Tages-Anzeiger”, “20 Minuten” of “NZZ” lijsten de nieuwste artikelen op het mini-display op een relatief gemakkelijk leesbare manier. Het horloge is echter niet geschikt om langer af te lezen. De arm wordt moe, evenals de vingers die constant moeten scrollen en de ogen die op het minidisplay zijn gefixeerd. Een gratis rondslingerende krant zorgt voor ontspanning. Klaar voor waar je klaar voor bent. Het beste netwerk in Zwitserland. Het internet der dingen komt eraan. In de nabije toekomst zullen miljoenen verbonden apparaten ons leven verrijken. Ben je hier klaar voor? Beslis gewoon zelf, Swisscom is er klaar voor – met inOne mobile verbind je al je apparaten al direct met het beste netwerk – met slechts één abonnement.

Gelukkig is Siri altijd bij je

De verleiding is groot om de iPhone in te pakken. Toch blijft het toestel vandaag thuis. Bij de eerste inkomende oproep trilt de Apple Watch om je pols en speelt een beltoon af. Omdat de Airpods niet bij de hand zijn, beantwoord ik de oproep direct op het horloge. De stem van de ander blijft verstaanbaar over de luidspreker en met de pols voor het gezicht, maar dit Knight Rider-achtige telefoneren is niet echt mijn ding. Daarom gebruik ik de Bluetooth-headset voor de volgende oproepen.

Hoewel het kiezen van opgeslagen contacten of nummers met het kleine toetsenbord op het horlogedisplay verrassend goed werkt, zouden deze acties veel handiger zijn op de smartphone dan op het 1,5-inch scherm. Daarom wordt de taalassistent steeds vaker gebruikt om opdrachten voor verschillende functies aan te nemen, een telefoonnummer uit het adresboek te kiezen of een sms in dictaat te schrijven. Ook de Huawei Watch 2, die we afwisselend met de Apple Watch gebruiken, heeft dezelfde functies. Terwijl de Apple Watch alleen met de iPhone kan worden gebruikt, maakt de Huawei Watch verbinding met zowel Android-apparaten als de iPhone.

Joggen zonder ballast

De joggingronde tijdens de lunch laat de echte voordelen van de autonome smartwatch zien. Hardlopen is vrijer en makkelijker zonder smartphone in je broekzak of op je bovenarm. Desalniettemin blijf ik beschikbaar, neem de run op met de trainingsapp en stream muziek van Apple Music via het mobiele netwerk. Om de batterij te sparen, is het raadzaam om de muziek van de mobiele telefoon vooraf op het horloge te laden in plaats van deze gedurende een lange periode te streamen. Terwijl de Apple Watch 16 GB opslagruimte heeft, heeft de Huawei Watch slechts 4 GB. Omdat het besturingssysteem en de voorgeïnstalleerde apps al ongeveer de helft van het geheugen op de Huawei gebruiken, blijft er ongeveer 2 GB over voor extra apps, muziek of andere data. Als je het beschikbare geheugen met muziek vult, is dat genoeg voor zo’n 500 nummers. Deze muziekcollectie is niet enorm, maar zou voldoende moeten zijn voor de langste joggen – en als de opgeslagen muziek saai wordt, kun je deze nog steeds streamen.

Een oproep komt niet door tijdens de bosrennen, maar af en toe kondigt polstrillingen inkomende berichten, nieuws, social media posts en e-mails aan. Eigenlijk wil je er nu niet mee bezig zijn, maar omdat een snelle draai van je onderarm het pop-upbericht in één oogopslag onthult, kom je altijd in de verleiding om het nieuws in de gaten te houden. Misschien moet je helemaal zonder elektronica sporten – of in ieder geval de instellingen voor de notificatiedisplays aanpassen zodat alleen dat nieuws op het horlogedisplay verschijnt dat je wilt tijdens het sporten.

Navigeren via minidisplay

Zowel de Apple Watch als de Huawei Watch zijn niet langer afhankelijk van het GPS-signaal van de mobiele telefoon, maar hebben hun eigen satellietpositionering. Dit wordt het best gebruikt voor navigatie. Maar omdat het display te klein is, laat ik me leiden door stem en trillingen op mijn pols. Verrassend genoeg werkt dit vrij goed. De Apple Watch trilt drie keer kort voor “linksaf”, twee keer achter elkaar. “Sla rechtsaf” wordt aangekondigd met twaalf korte trillingen.

De meeste functies waarvoor een internetverbinding is vereist, zijn alleen beschikbaar wanneer de iPhone is ingeschakeld en thuis is verbonden met het netwerk. Er komen dus geen e-mails of nieuwe agenda-items binnen als de mobiele telefoon in vliegtuigmodus staat. Siri is dan ook niet beschikbaar en berichten verschijnen pas weer op het horloge als je de smartphone weer aanzet. Het is dus een goed idee om de mobiele telefoon die je thuis hebt gelaten niet uit te zetten.

Winkelen en koken

Er zijn apps die handiger zijn op de smartwatch dan op de mobiele telefoon. Bijvoorbeeld de kookapp Kitchen Stories of het boodschappenlijstje Bring!. Als je de apps op de smartwatch gebruikt, heb je je handen vrij om te koken en te winkelen. Dat is heel praktisch als je de winkelwagen door de schappen duwt en niet steeds je mobiele telefoon tevoorschijn hoeft te halen om het actuele boodschappenlijstje te bekijken. De Play Store is direct geïntegreerd in de Huawei Watch. Apps kunnen dus direct op het horloge worden geladen zonder dat je de omweg via de smartphone hoeft te maken.

Wil jij ook van je telefoon af en dit alles doen met de smartwatch, kijk dan in deze smartwatches top 5 welk model dit kan.

Kan een smartwatch de smartphone vervangen?
Schuiven naar boven