Hoeveel pasta per persoon koken?

Pasta Koken

Hoeveel pasta per persoon komen eigenlijk overeen met één maaltijd? Kortom, je kunt zeggen dat de noedels hun gewicht ongeveer verdubbelen. Dan moet worden overwogen of de noedels als hoofdgerecht of als bijgerecht worden gebruikt. Daarnaast hangt de hoeveelheid pasta per persoon af van of het verse of gedroogde pasta is. Als bijgerecht bij gedroogde noedels, moet je 50-70 g droge noedels per persoon berekenen. Voor verse pasta wordt 150 – 170 g per persoon verwacht. Als je volkoren pasta wilt koken, gebruik dan iets minder per persoon, want volkoren pasta is meer vullend. Als bijgerecht kun je ongeveer 2/3 van de hoeveelheid pasta koken.

Hoeveel zout zit er in het pastawater?

In principe raden we aan om 1 eetlepel zout toe te voegen aan een liter kokend water. Voor wie van zout houdt, mag het een beetje opgehoopt worden, voor zoutbewuste kenners is het beter om plat te blijven. Dit geeft noedels een aangename maar niet te sterke zoute toon tijdens het koken.

Komt er olie in het pastawater of niet?

Sommige kenners voegen graag olie toe aan het pastawater, omdat dit voorkomt dat de pasta aan elkaar plakt. Dit lijkt praktisch, maar de olie drijft ofwel op het wateroppervlak en komt daardoor nauwelijks in contact met de noedels. Sommige mensen voegen olie of boter toe aan de noedels nadat ze zijn uitgelekt om te voorkomen dat ze blijven plakken. Dit maakt de noedels erg smeuïg, maar het voorkomt ook dat de saus achteraf aan de noedels blijft plakken. Als je achteraf de pasta met saus wilt eten, doe je er helaas jezelf geen plezier mee.

Plakkerige pasta

Als pasta blijft plakken, is daar nog een trucje voor. Je kunt de noedels kort afspoelen in koud water (alleen handig als de noedels daarna koud worden gebruikt) of je kunt gewoon voldoende pastawater gebruiken en de noedels af en toe roeren tijdens het koken. Dit geeft de noedels voldoende ruimte in het zetmeelwater om van elkaar te scheiden, en roeren voorkomt dat dit gebeurt. Dit voorkomt zo veel mogelijk plakken.

Afschrikken?

Afhankelijk van het beoogde gebruik van de noedels, kan het blussen van de noedels nuttig zijn. Bij het blussen van noedels worden de vers gekookte noedels met koud water gespoeld. Hierdoor verliezen ze snel warmte en dit is minder praktisch voor directe consumptie. Als de noedels echter koud gebruikt gaan worden, bijvoorbeeld in een salade, dan komt het koelen van de noedels goed van pas. Het zorgt ervoor dat ze niet zo plakkerig worden.

Pasta koken met of zonder deksel

Pasta koken met deksel is zeker energiezuiniger en dus beter voor het milieu. De warmte ontsnapt niet zo snel uit de pan, de temperatuur blijft beter op peil en je kunt de kookplaat bij het koken van pasta gewoon op een lager niveau zetten. Helaas kookt het pastawater sneller over met een deksel op de pan. Onze tip: gebruik voor het koken van de pasta een hele grote pan, waarin hij niet zo snel overkookt, of neem het midden en sluit het deksel van de pan niet helemaal. Op deze manier zullen de noedels niet zo snel te gaar worden en blijft de meeste warmte in de pan.

Hoe lang moet pasta koken?

Afhankelijk van de dikte en ingrediënten van de pasta verschilt de kooktijd van noedels. Dunne noedels zoals spaghetti hebben meestal maar 5-7 minuten nodig. Iets dikkere pastasoorten zoals fusili, penne of tagliatelle hebben meestal 8-10 minuten nodig. Gevulde pasta kan nog langer duren. De kooktijd van de noedels hangt ook af van de ingrediënten waaruit de noedel bestaat. Volkorenpasta kookt bijvoorbeeld langer dan pasta van harde tarwegries. Spaetzle heeft meestal 12-14 minuten nodig om te koken. Kortom, de kooktijd van de verschillende soorten pasta verschilt afhankelijk van de ingrediënten en dikte van de pasta en moet altijd worden bereid volgens de instructies op de verpakking. Indien nodig helpt een klein monster altijd: vis gewoon een noedel uit het kokende water en probeer het. Kooktijd pasta met ei

Pasta met ei zijn over het algemeen wat zachter en hebben daarom een ​​kortere kooktijd nodig.

Kooktijd huisgemaakte pasta / verse pasta

De kooktijd voor zelfgemaakte pasta is slechts 2-3 minuten. Zelfs verse pasta uit de supermarkt heeft meestal een zeer korte kooktijd en mag soms maar kort in heet water worden gedompeld.

Hoeveel pasta per persoon koken?
Schuiven naar boven