Corsica – Frankrijk of niet?

Stad Corsica

Al voor de reis was ik erg onzeker. Juridisch behoort het eiland tot Frankrijk. En toch is het zo anders dan Frankrijk. De Corsicanen hebben hun eigen taal, hun eigen regels en ja vooral een andere geschiedenis. De nabijheid van Italië heeft hier ook een sterke invloed gehad. Allereerst – met Duits kom je hier in het land niet ver. In de steden kun je goed communiceren met het Engels, maar op het platteland is het raadzaam om in ieder geval een paar woorden Frans te spreken.

Heb ik een auto nodig op Corsica?

Deze vraag hebben we ons al eerder gesteld. Ik weet hoe sommige Fransen rijden van mijn “roadtrip naar Le Mans” en eigenlijk niet zelf in een auto wilden rijden op Corsica. Een auto huren is onvermijdelijk, tenminste als je wilt gaan wandelen of als je je vakantie zo flexibel mogelijk wilt doorbrengen. Hoewel de steden met bussen of zelfs treinen met elkaar verbonden zijn, zijn afgelegen plekken in de bergen op deze manier moeilijk te bereiken. Er is meteen één aanbeveling: je kunt het beste huren bij een van de grote autoverhuurbedrijven.

Wil je toch je eigen auto meenemen, kun je het beste met de veerboot Corsica reizen.

U kunt ontspannen met de trein naar Corte.

Ten eerste willen ze je op de luchthaven geen dure verzekeringen aanpraten en ten tweede gaat de afhandeling ook nog eens sneller. Het rijden op de hoofdroutes (de zogenaamde T-routes) bleek erg relaxed. Alleen buiten de gebaande paden kan het soms behoorlijk smal en bochtig worden. Trouwens: als alternatief voor een huurauto kunt u natuurlijk ook de veerboot van Genua naar Bastia nemen en uw eigen auto naar het eiland brengen.

Het weer in mei in Corsica

We waren in de tweede week van mei op Corsica. Gedurende deze tijd was er veel onweer, maar rond de 25 graden was het behoorlijk benauwd en explodeerde de natuur bijna (niet leuk voor mensen met allergieën). We hebben echter geleerd dat het weer niet per se elk jaar zo is en dat er in mei veel mooie dagen te verwachten zijn. En nog een tip: zelfs als uw vakantieoord regenachtig weer heeft – kijk op de kaart van heel Corsica – er is vaak perfect zonnig weer aan de andere kant van het eiland.

De bezienswaardigheden van het eiland?

We woonden vrij centraal in Moriani – op een klein vakantiepark, op ongeveer 500 meter van de zee en een ideaal vertrekpunt voor tal van excursies. Ik wil je graag kennis laten maken met vijf van de bezienswaardigheden en wandelingen die we hebben bezocht!

Een dagtocht naar Cap Corse

Toegegeven, ik heb voor mijn reis geen reisgids geraadpleegd en ook geen blogartikelen over Corsica gelezen. Zelfs als dat gepast zou zijn geweest. Omdat we echter een paar Corsicaanse experts aan boord hadden in onze groep, lieten we ons gewoon inspireren door hun ideeën.

Op Corsica is het de moeite waard om de weerkaart te bestuderen – op een redelijk regenachtige dag konden we al snel ontdekken dat het vrij zonnig is rond Cap Corse. Dus pakten we twee auto’s en reden spontaan het Corsicaanse schiereiland rond. Kan dat helaas niet snel en eerlijk? Ik was blij dat ik niet hoefde te rijden. De “D80” loopt altijd langs de kliffen – je kunt onderweg altijd ruïnes van oude verdedigingstorens en leuke kleine plaatsen ontdekken. Velen van hen worden goed bezocht als het mooi weer is – ik zou je daarom aanraden om zo vroeg mogelijk in de ochtend te beginnen. Saint Florent is erg mooi en makkelijk te bereiken en een ideaal startpunt. We gingen niet helemaal naar de top van de Cap, maar waagden ons door de bergen op de D35. Een mooie baan die ons aan de andere kant van de Cap weer uitspuugt op de “D80” die daar veel breder en makkelijker te rijden was. Niettemin – van de “ervaringsfactor” is de westkant zeker spannender.

Corsica – Frankrijk of niet?
Schuiven naar boven