3 manieren om in olie te investeren

Beleggen in olie

Ik zal u nu kennis laten maken met de vier meest voorkomende investerings- en handelsopties in olie. We beginnen met klassieke aandelen.

Aandelen van oliemaatschappijen

Er is een groot aantal olieproducerende en olieproducerende bedrijven waarvan u de aandelen elke handelsdag kunt verhandelen. Marktwaarde van de leidende olie- en gasbedrijven wereldwijd in 2017 (in miljard Amerikaanse dollars). Het voordeel van beleggen in olieaandelen is de flexibiliteit om de aandelen te kopen en verkopen. U kunt het aandeel ook als klassieke belegging met een langer perspectief in een portefeuille plaatsen of actief handelen met behulp van derivaten zoals opties of CFD’s. Bij het beleggen in aandelen hebben veel beleggers last van het feit dat ze niet 1:1 profiteren van de olieprijs en dat het aandeel ook onderhevig is aan andere risico’s zoals beheer, valuta, concurrentie etc.

Maar als je kijkt naar de correlatie tussen aandelen en de olieprijs, dan zie je een zekere afhankelijkheid van de aandelenkoersontwikkeling van de olieprijs.

Koop olie-ETF of certificaten

De ETF-industrie is al jaren booming. Lage kosten en transparante illustraties zorgen voor een hoge populariteit bij particuliere beleggers. Let op: Bij olie-ETF’s is de situatie anders! Beleggers kunnen hier snel in de val lopen. Een ETF kan de olieprijs niet 1:1 nabootsen. Nogmaals, er zijn alleen toenaderingen via derivaten of een mand met olievoorraden. Een zeer populaire olie-ETF is de iShares STOXX Europe 600 Oil & Gas UCITS ETF (DE) met de WKN A0H08M. Deze ETF belegt rechtstreeks in de aandelenbedrijven die in de index zijn opgenomen, niet in olie en gas.

Een vertegenwoordiging via derivaten zorgt er vaak voor dat de status “bijzonder fonds” niet meer van toepassing is en de belegger dan niet beschermd is tegen het faillissement van de emittent. Er is ook een valutarisico, aangezien veel ETF’s en certificaten in USD worden uitgegeven. Als de ETF stijgt maar de valuta ongunstig beweegt, is de winst weg. Als een klassiek beleggingsfonds belegt in futures-contracten, bestaat het risico op rollover-verliezen. Omdat futures-contracten een vervaldatum hebben, moeten de contracten steeds opnieuw worden “gerold” (overgedragen) naar nieuwe contracten. Als er een boekverlies is op dat contract op het moment van de overdracht, zal dit onvermijdelijk moeten worden gerealiseerd, waardoor de waarde van het fonds daalt.

Investeer in oliefutures

De volgende benadering van beleggen in olie is het kopen van olie-futures-contracten. Dit derivaat maakt een 1:1 deelname aan de olieprijs mogelijk. Oliefuturescontracten worden gekocht en verkocht op een grondstoffenbeurs zoals de New York Mercantile Exchange. Met futures-contracten kunt u in de toekomst een bepaalde hoeveelheid olie kopen of verkopen. Dus als u een oliefuturescontract koopt en de olieprijs stijgt voordat het contract afloopt, maakt u winst. In het tegenovergestelde geval maakt u verlies. U kunt ook speculeren op stijgende en dalende olieprijzen.

Van de verschillende soorten olie zijn Light Sweet Crude Oil en Brent Crude, de koers Brent olie is altijd wat lager als bij andere oliesoorten, de meest verhandelde soorten. Het verschil tussen Brent Crude en Light Sweet Crude Oil is de oorsprong van de olie. Light Sweet Ruwe Oil wordt gewonnen in Amerika, Brent Crude komt voornamelijk uit de Noordzee. De prijzen van beide futures correleren zeer positief met elkaar, al kunnen er tijdelijke verschillen zijn in de prijsontwikkeling, die onder meer afhankelijk is van vraag en aanbod en opslagkosten. Voor kleine beleggers is handel in futures alleen mogelijk via CFD’s, aangezien klassieke futures-contracten alleen toegankelijk zijn voor grotere accounts. De veiligheidsmarge die moet worden gestort voor Light Sweet Crude Oil ligt tussen 3000 en 5000 EUR. Door het hefboomeffect kunnen hier extreme risico’s ontstaan, daarom mogen alleen ervaren beleggers en handelaren met dit derivaat handelen.

3 manieren om in olie te investeren
Schuiven naar boven